e период на въздържане от определени храни в някои религиозни

...
 e период на въздържане от определени храни в някои религиозни
Коментари Харесай

Пости 2021: Кога се пости през годината

 e интервал на възпиране от избрани храни в някои религиозни обичаи. Ограничаването не е тип диета, а метод за реализиране на естетика сред душата и тялото.
Според църковния Устав по време на пост се не разрешава блажна храна – месо и млечни артикули. Само в някои постни дни, се позволява риба, а в дните на непоколебим пост не се разрешава никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна лой.
Постът обаче не се отнася само до храната – с изключение на блажното, тогава са неразрешени още интимните връзки, алкохолът, песните и хорàта, сватбите и шумните занимания.

Кога се пости? Когато към четирите многодневни пости се прибавят и еднодневните, постните дни в православния църковен календар са до двеста на брой. 
Еднодневни пости
– за спомняне предаването на Иисуса Христа на страдания;
– за спомен на самите Му премеждия и смърт;
– 5 януари (18 януари остарял стил) – за почтено подготвяне за този популярен празник;
– 29 август (11 септември остарял стил);
– 14 септември – за спомен на кръстните премеждия на Иисуса Христа;
Пост се изисква от християните и във всеки неделен и празничен ден до приключване на светата литургия. Постът може да бъде общ – наложителен и персонален – непринуден.
Многодневни пости Многодневни пости в Православната черква са четири.
от 14 март 2021 година (понеделникът след Сирни Заговезни) до 2 май 2021 година. Бракове не могат да се подписват още 2 дни след Великден, т.е. в случай че заради някаква причина сте решили да сключвате църковен брак в понеделник или вторник, то това не могат да бъдат 3 или 4 май. Правилото се съблюдава строго.
Всяка година е по едно време – от 1 август до 14 август. Правилото се съблюдава строго.
Зависи от свещеника. По-вероятно е да ви разрешат да сключите църковен брак. Постите се падат от неделята девет седмици след Великден до Петровден на 29 юни. През 2021 година няма Петрови пости, тъй като началната им дата се пада след 29 юни.
от 15 ноември до 25 декември всяка година. И тук още веднъж зависи от свещеника и някои от тях могат да не се съгласят да извършат венчание и през останалите дни от поста.

Кои от неразрешените дати са на известни за сватби дни през 2021 година?
19 юни 2021 година – събота – Черешова задушница;
20 юни 2021 година – неделя – Петдесетница;
1, 7, 8, 14 август 2021 година – уикендите по време на Богородичните пости;
15 август 2021 година – неделя – Успение Богородично;
29 август 2021 година – неделя – Отсичане главата на Йоан Кръстител;
6 ноември 2021 година – събота – Архангелова задушница;
Защо се пости? Смисълът на постенето напълно не се изчерпва с медицинските изгоди. Човешката душeвност и физика са надълбоко свързани и пречистването на тялото е метод за реализиране на духовна естетика. По време на поста ще забележите по какъв начин все по-рядко сте нервни, раздразнителни или дребнави. Най-малкото лишението от избрани храни е каление на волята, а точно от нея зависи триумфът ни в множеството инициативи.
Не бива да забравяте обаче, че същинският пост изисква също самоограничение от алкохол, полови контакти и шумни занимания. Смисълът е за избран интервал от време, да се концентрирате не върху удоволствията и злободневните проблеми, а върху личностното си развиване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР